Opleiding stervensbegeleiding

Opleiding stervensbegeleiding - LaudiusWelke opleiders bieden de opleiding stervensbegeleiding aan?

 

Cursus Thuisstudie aanbieder
Lesgeld Type
Stervensbegeleiding* Laudius* € 319* Zelfstudie*
€ 379* Met docent*
€ 399* Met docent, Examen en Extra’s*

Voor méér informatie klik je op de link van een aanbieder!

*Laudius… Wat een topaanbieding!!

Bij Laudius profiteer je in meerdere opzichten van een super aanbieding. Bij Laudius kun je kiezen om je studiemateriaal volledig digitaal of ook op papier te ontvangen. Het voordeel van digitaal is dat je kunt studeren waar en wanneer je maar wilt op je tablet, smartphone, computer, etc. Uiteraard kun je de cursus ook zelf printen.

Daarnaast ben je bij Laudius vrijwel altijd verzekerd van de laagste prijs. Niet alleen het lesgeld van de cursus is laag. Bij Laudius betaal je geen inschrijfgeld.

Bekijk zeker de mogelijkheden die het meest uitgebreide pakket omvat. Voor een in verhouding klein extra bedrag kun je bij de meeste cursussen:

 • Hulp van een docent krijgen
 • Een examen afleggen
 • Toegang tot de E-bibliotheek (100 extra e-books over diverse onderwerpen)
 • Makkelijk en snel geluidsbestanden van je opleiding maken zodat je de cursus kunt beluisteren d.m.v. readspeaker.

Wat ons betreft zijn er nog maar weinig redenen om een Laudius cursus niet te proberen. De investering is t.o.v. andere aanbieders laag en de kwaliteit is goed. Ben je niet tevreden? Geen probleem, je hebt je cursus 30 dagen op proef en kunt hem dus snel weer retourneren.

Praat mee over deze thuisstudie

Heb je een vraag over deze cursus? Of heb je de cursus gevolgd en wil je je ervaring delen? Wij horen het heel graag. Praat met ons mee en geef hieronder je reactie!

Over deze opleiding

De opleiding stervensbegeleiding van Laudius is op veel punten een waardevolle thuisstudie. De inhoud van de opleiding is samengesteld uit de belangrijkste aspecten rondom het vak stervensbegeleiding. De cursus is voor de volgende doelgroep geschikt:

 • Als u zich voor wilt bereiden op de begeleiding van een stervend persoon uit uw eigen omgevingen
 • Als u wilt weten aan welke criteria een hospice of verzorgingstehuis moet voldoen om uw familielid of naaste waardig te laten sterven
 • Als u gewoonweg geïnteresseerd bent in het thema stervensbegeleiding

Inhoud van deze opleiding stervensbegeleiding

 • Sterven en dood, hier en in andere culturen
 • Waar krijgt een stervensbegeleider mee te maken?
 • (Religieuze) gebruiken en rituelen
 • Het belang van een biografie
 • Stervensfasen (Kübler-Ross)
 • Communicatie met stervenden
 • Verzorging
 • Stervensbegeleiding en dementerende personen
 • Juridische aspecten
 • Rouwbegeleiding
 • Hospice-werk

Meer informatie? Bekijk Laudius – opleiding stervensbegeleiding

Wat is stervensbegeleiding?

Alle acties die de laatste levensdagen van een stervend persoon dragelijker maken. Dat is in basis wat stervensbegeleiding (wiki) inhoudt. Vaak gebeurt dit door niet professionele hulpverleners die een aanvulling zijn op de verpleeghulp.

Palliatieve zorg

In de maatschappij wordt steeds meer aandacht besteed aan stervensbegeleiding en palliatieve zorg. Palliatie betekent verzachting of verlichting. Zodra genezing niet (meer) mogelijk is is meestal palliatieve zorg van toepassing. Gezien de sterke vergrijzing in Nederland een actueel onderwerp.

Wat is jouw mening rondom deze opleiding?

Heb jij ervaring met deze thuisstudie van Laudius? Ben je geïnteresseerd in deze opleiding, maar zit je nog met vragen? Laat al je vragen, opmerkingen en suggesties achter in de comments!

27 gedachten over “Opleiding stervensbegeleiding

  1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

   Hoi Linda,

   Onderaan de pagina van Laudius staat het lesgeld vermeld. Je kunt kiezen uit 3 varianten:
   1 x € 599,-
   4 x € 155,90
   13 x € 49,90

   Mocht je de opleiding gaan volgen, dan ben ik benieuwd naar je mening!

   Groeten,
   Wendy

   1. linda verhelst

    ja dat had ik gezien ,maar dacht dat dat niet de bedragen waren voor de thuisstudie, ik ga er dan niet aan beginnen omdat ik dat echt veel te duur vind

    1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

     Ik denk dat je de kosten altijd in verhouding moet zien tot wat je ervoor krijgt. Absoluut gezien vind ik € 549,- ook veel geld, maar als je je interesseert voor het onderwerp misschien niet.

     In dat kader vind ik de 14 dagen zich termijn een goede optie. Zo krijg je echt een goed beeld van wat je krijgt voor je investering.

     1. leone

      ik zoek ook een opleiding tot stervensbegeleider, nou dan is dit een van de goedkoopste.
      de andere opleidingen kosten rond de 2500 tot 3900 euro.
      ik denk dat er heel veel verschil zit in de opleidingen, zoek dat wat bij je past, en wat je wil.

 1. mariette

  Ik wil heel graag deze studie gaan volgen, maar op dit moment is het financieel niet te doen. Wel heb ik 2 weken lang een deel van de studie in huis gehad om te zien of het echt iets voor mij is. Ja dus. zeker wel. Het is dus een kwestie van tijd,maar ik ga het zeker doen.

  1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

   Hoi Mariette. Leuk om te horen dat je enthousiast bent geworden van deze opleiding stervensbegeleiding.

   Kun je uitleggen waarom je enthousiast bent? Dan kunnen ook andere bezoekers profiteren van jouw bevindingen!

 2. mariette

  Waarom ben ik enthousiast geworden…dat is best een heel verhaal,ik zal het zo kort mogelijk houden. In 1998 overleed plots mijn echtgenoot, ik was toen 29 en mijn 3 kinderen nog jong. Traumatische ervaring ook omdat je op dat moment niet met overlijden bezig bent,maar vooral met het leven. In de jaren erna ben ik hertrouwd en na 4 jaar overleed mijn schoonmoeder op 65 jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Mijn schoonmoeder was een enorm sterke vrouw en ik merkte dat ik alles voor haar wilde doen om het zo dragelijk mogelijk te houden/krijgen. Luisteren, een aai over een arm, een traan meehuilen, de onmacht uitspreken, de wil om te leven ervaren….haar eigen afscheid an de avondwake in de kerk wilde ze horen ( en verbeteren waar nodig;-) ) Toen de pijn teveel werd, haar voet stierf af doordat de tumor de slagader in haar lies dichtdrukte) kwamen de morfine pleisters…ik merkte dat daarmee niet allen de rust,maar zeker ook de berusting bij haar kwam. Wat ik bij mijn man nog eng vond toen hij eenmaal overleden was…vond ik bij haar erg fijn. Ik wilde haar zelf verzorgen, het cirkeltje van zorg rond maken zeg maar. Dit was in 2004. Precies een jaar later ,op de dag af, werd mijn jongste dochter geboren…ik had sterk het gevoel dat ze erbij was op dat moment.
  Ik merk het al, kort lukt niet;-)
  In de jaren erna zijn er in de familie van mijn man een aantal ooms en tantes weggevallen…en op dit moment is mijn vader erg aan het achteruitgaan. Ik heb met hem gesprekken die ik nooit voor mogelijk zou kunnen houden…op gelijkwaardig niveau, maar zeker ook op een liefdevol niveau. Mijn vader is angstig, durft niet los te laten en mijn moeder achter te laten…de kanker in zijn longen en de COPD zullen hem daar uiteindelijk toe moeten dwingen. Tijdens onze gesprekken merk ik dat ik als het ware vanaf een afstand naar hem kan kijken en luisteren, hem begrip kan tonen voor zijn angst,maar hem daarbij ook de hand kan reiken en vertellen dat hij de regie in handen heeft…Ik ben niet bang om dood te gaan, ik heb wel angst om met pijn dood te moeten gaan. Ik kan me dus niet totaal in hem verplaatsen,maar ik kan hem wel begrijpen. Ik vind niets raar..niet als hij verteld dat hij , als zeer ongelovig man, een schim aan zijn bed zag…hij hoopte dat het zijn moeder was, maar wist bijna zeker dat het een engel was. Wat moet dat een prachtig gevoel zijn om je te kunnen verheugen op een weerzien met je moeder na zoveel jaren…
  Dit en nog wat andere dingen hebben mij de richting van de stervensbegeleiding gewezen…mensen steunen, een luisterend oor zijn, een praatje maken zover dat kan, mensen laten weten dat loslaten het moeilijkste deel is, maar dat de rest vanzelf zal gaan….Dus bestelde ik de cursus. Wat ik daarin gelezen heb, in de 2 weken op zicht map, is dat de hoofdstukken aansluiten op datgeen wat ik ervan verwacht. De verschillende gebruiken en rituelen, de hulpverlening die zelf hulp nodig heeft, de religies waar je mee te maken kan krijgen…maar ook heel praktische dingen zoals dat je de vraagbaak kan zijn voor de mensen om een stervende heen zodat je hen de juiste weg op kan helpen om dingen te regelen…
  Ik denk dat het net zoiets is als een kind wat van jongs af aan de verpleging inwilt…het is een soort roeping. Ik wil dit betekenen voor mensen…
  Het is een heel verhaal,maar ik wist het niet korter te maken…

  1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

   Hoi Mariette,

   Wat een aangrijpend, droevig, maar ergens ook inspirerend en mooi verhaal. Zoveel leed van zo dichtbij meemaken dat gun je niemand.

   Dat al deze gebeurtenissen je in de richting van het vak stervensbegeleiding hebben gewezen dat vind ik mooi. Je hebt alle negatieve gebeurtenissen in je leven, bewust een plek gegeven. Daarna heb je het omgedraaid in iets positiefs voor de personen om je heen en jezelf.

   Dat de opleiding stervensbegeleiding van Laudius dan precies aansluit op jouw behoefte dat betekent voor mij dat de cursus daadwerkelijk compleet en uitgebreid is. Ik zou het zeer op prijs stellen als je (zodra je de cursus aan hebt geschaft) ons up-to-date wilt houden over jouw bevindingen van deze opleiding!

   Succes met alles wat je gaat doen.

   Wendy

   1. Mariette

    Dank je wel Wendy! Ik zal zeker hier laten weten hoe het gaat. Morgen heb ik een sollicitatie gesprek en als daar een baan uit voorkomt kan ik met de cursus beginnen….ik kan niet wachten;-)

    gr. Mariette

    1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

     Heel veel succes vandaag! Hopen dat het goed uit pakt voor je, kunnen wij er ook stiekem van mee profiteren 😉

    2. Marleen

     Hoi Mariëtte,

     Wat een bijzonder verhaal heb je! Droevig & heftig wat je allemaal moet meemaken, maar ook heel krachtig en sterk! Je krijgt niets op je bordje wat je niet aankunt, onthoud dat maar. Als dit echt jouw weg is, dan ga je ‘m bewandelen.
     Ikzelf ga ook de richting van stervensbegeleiding uit en ook ik kan niet wachten om volgende stappen te zetten! Bedenk dat er een ‘goddelijke timing’ is voor alles. Op het moment dat het werkelijk klopt, ga je dei dingen doen die je moet doen en dan komt ook alles als vanzelf op je pad!
     Heel veel sterkte & succes met alles!

     Hartelijke groet,
     Marleen

     1. mariette

      Hallo Wendy…het is eventjes geleden en helaas nog geen mogelijkheid om met de opleiding te starten,maar….ik heb eergister een gesprek gehad in het hospice alkmaar en vanaf 21 september ga ik daar een zorgopleiding volgen om vervolgens vanaf november als zorgvrijwilligster aan het werk te gaan in het hospice. Ervaring opdoen! De opleiding van Laudius gaat gebeuren,zeker weten. Misschien dat ik dmv de zorgopleiding ernaast bij de thuiszorg aan het werk kan om zo de studie te kunnen bekostigen…

      @Marleen: Dank je wel voor je lieve reactie! Inderdaad er is een goede tijd voor alles en die komt op je pad wanneer die tijd daar is. De volgende stap is gezet en het voelt zo goed! Het is raar dat je enthousiast kan zijn over iets als stervende mensen,maar ik ben het wel. Ik hoop zo dat ik een verschil kan maken..al is het maar voor de enkele die mij tot de intimiteit van het stervensproces toe wilt laten. Als jullie het fijn vinden wil ik mijn ervaringen hier wel delen…doe ik graag!

      gr. Mariëtte

 3. TamKos

  L.S.,

  Interessante opleiding! Ik vind het betaalbaar, maar vraag me wel af of deze opleiding gecertificeerd is. Kan ik, wanneer ik deze opleiding (of is het een cursus) afgerond heb, ook betaald aan de slag als stervensbegeleider? Met andere woorden: is deze opleiding *erkend*? Of dien ik, wanneer ik als zelfstandige stervensbegeleider of medewerker palliatieve zorg aan de slag wil, nog andere opleidingen te volgen?

  Ik hoor het graag van u.

  Met een hartelijke groet,

  Tamara Koster

  1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

   Hoi Tamara,

   Goede vragen! Eentje kan ik beantwoorden, het is geen erkende opleiding. Ik denk niet dat instellingen je op basis van het volgen van deze opleiding in dienst nemen als stervensbegeleider.

   Overigens lees ik op veel websites dat stervensbegeleiding vaak door vrijwilligers wordt gedaan. Voor die doelgroep is dit denk ik een hele geschikte opleiding.

   Overigens is het uiteraard wel zo dat een dergelijke opleiding, een ieder die geïnteresseerd is in het onderwerp of het werkveld, van veel informatie en kennis voorziet.

   Hoop dat je hier iets aan hebt!

   Groetjes,
   Wendy

 4. Marja Klein

  Beste dames,

  Ik heb met heel veel interesse jullie verhalen gelezen. Ik ben zelf bezig met het opzetten van een bedrijf, en met name de familieleden begeleiden van stervende. Ik ben van mening dat daar ook heel veel werk te doen is, en met name het taboe weghalen.
  Ik ben al jaren bezig met stervensbegeleiding en ben langzaam over gegaan naar het begeleiden van familieleden, dit allemaal op vrijwillige basis maar nu wil ik er mijn beroep van maken.
  Ben met marktonderzoek bezig en moet zeggen dat in deze sector er nog niet heel veel is.

  Misschien hebben jullie bruikbare tips voor mij.

  Alvast bedankt
  Groetjes
  Marja

  1. Frédérique

   Marja,

   Ikzelf volgde de opleiding van rouw- en verliesconsulente aan Artevelde. De taboe rond rouw is inderdaad nog heel erg aanwezig in onze maatschappij. Nu wil ik graag een opleiding volgen als stervensbegeleiding maar zoiets is niet simpel om te vinden.

 5. sonja van der Linden

  Hallo allemaal. ik heb in September de cursus Stervensbegeleiding van Laudius afgerond en ik vond het zeer interessant. Ik heb geen proffesionele achtergrond in de verpleging en om die reden was deze cursus soms net wat moeilijker voor me. Ook staan er praktische opdrachten in waarbij je iemand nodig hebt en ik heb geen partner, dus heb ik een vriendin gevraagd. Ik vond de cursus zeker niet te duur, maar als je je als vrijwilliger aanmeldt dan zijn daar wel weer cursussen voor, volgens mij, die je niet hoeft te betalen. Omdat ik geen verplegende/verzorgende achtergrond heb weet ik nog niet precies waar deze cursus toe gaat leiden in mijn leven. Waarschijnlijk eerst vrijwillig beginnen (waar ik nu al andere vrijwilligerswerk doe) en daarna betaald. Ik vind dit toch wel zo verantwoordelijk dat ik dit niet altijd vrijwillig zal doen. Het kan een nieuwe weg openen, die ik op dit moment nog niet zie, maar ik investeer graag in mezelf.

  1. froukje soepboer

   Hoi sonja

   IK heb begin dit jaar de cusus stevensbegeleinding besteld. Ik loop tegen de vragen aan van de eerste les zou jij mij hierbij kunnen helpen en duidelijkheid in kunnen brengen wat ze hier meebedoelen. Nu ligt de cursus er wat ik ook jammer vind en wil deze ook afronden. Ik hoop dat je mij terug schrijft en mij hier bij kan helpen groet froukje

 6. Debbie

  Hallo allemaal

  Ik zit er over te denken om de opleiding stervensbegeleiding te doen. Momenteel volg ik de opleiding life coach.. MAar mijn hart ligt echt in het begeleiden van stervende en in de uitvaartbranche.. maar ik ervaar het als erg moeizaam om in dat wereldje toegelaten te worden. Ik heb al verschillende sollicitatie brieven weggedaan.. maar helaas.. Ik ben al 19 jaa doktersassistente en werk part time in een huisartsenpraktijk.. waar geen mogelijkheden in zijn..
  Wie heeft er tips of suggesties om toch in dat wereldje binnen te komen???

  Groetjes Debbie

 7. Anita

  Hai allemaal,

  Wat een mooie prachtige inspirerende verhalen van jullie, wat zijn we toch met veel super lieve invoelende mensen-mensen.
  Jammer he dat bij de geboorte van de mens er wel betaald begeleid mag worden en bij de dood helaas niet. Ook ik werk in het hospice als vrijwilliger en wat zijn we enorm hard nodig. Dolgraag zou ik deze opleiding doen, ik heb helaas ook het geld niet.

  Wie weet veranderen de tijden nog eens… alle goeds voor jullie allemaal

  Anita

 8. Mariette

  Helemaal super!!! De cursus stervensbegeleiding van 599 nu voor 99 euro. Gisteren was ik jarig en kreeg vooral geld…..ik ga hem bestellen!

 9. Mariette

  nou niet dus….helaas. Ik wil deze cursus wel met begeleiding doen, want je wilt wel weten wat je goed of fout doet en ook andere inzichten horen en bijleren….helaas kost de cursus in dat geval meteen 200 euro meer….helaas pindakaas dan maar…dan leren we in de praktijk verder in het hospice….

 10. mariette

  hoi marianne….ik heb er een tijd over gedaan om het geld bij elkaar te krijgen, maar ga er nu dan ook mee beginnen. Ik kies ervoor om de feedback van een leraar te kunnen krijgen. Al is het dan geen echte studie waar je een diploma voor krijgt, het is wel fijn om te kunnen praten over dat wat je leert. s6!

 11. Benita Woerdeman-Muiteman

  Ik overweeg om de opleiding stervensbegeleiding te gaan volgen aangezien dit zo aansluit bij mijn wensen om mensen tijdens de laatste fase van hun leven en de nabestaanden te kunnen begeleiden. Ik heb 15 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en ben daarom heel nauw betrokken geweest bij de laatste levensfase van de mens, iets wat mij altijd heeft gefascineerd. Zijn er mogelijkheden om als zelfstandige dit werk te kunnen gaan doen of zijn er instanties waarbij je met dit diploma ook je werk van kunt maken? Ik lees graag uw reactie.
  Vriendelijke groet Benita

 12. Pia

  Dag dames, zeer inspirerende verhalen, ook ik wilde net al Mariette niet leren in de vroegere jaren. Nu na veel mee gemaakt te hebben en na het overlijden van mijn rots mijn moeder in 2007 staat vast dat ik na mijn werkzame leven heel graag vrijwilligerswerk wil gaan doen in een Hospice in de buurt van Arnhem.
  De curcus heb ik besteld uit intresse en als basis daarvoor. ( zelfstudie)
  Kom niet uit de zorg maar zorgen is voor mij totaal niet vreemd, hopelijk ga ik een hoop leren en kan ik het ooit gaan toepassen en beter inzicht krijgen om “samen” de weg te gaan.
  Ook ik noem dit mijn roeping al is het een beetje laat op mijn leeftijd. (53jr.)

 13. Miranda

  Hallo allemaal,
  ook ik ben erg geïnteresseerd in de opleiding.
  Heb zelf al veel mee gemaakt. Eerst het overlijden van onze dochter en daarna de zorg voor mijn vader die onlangs is overleden. Het heeft mij doen inzien dat dit ‘zorgen’mij ligt. Ook ben ik begonnen aan de training voor palliatieve en terminale zorg via een vrijwilligersorganisatie. Echt heel interessant! het is dus niet zo dat vrijwilligers ongeschoold bij een stervende aan zijn bed zitten of naar zijn mantelzorgers luistert. Daarvoor moet je ER ZIJN. Daarnaast kun je altijd overleggen met je zorgprofessional of coördinator. Deze opleiding lijkt mij dus nog een extra aanvulling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *