Wat is een thuisstudie?

Een thuisstudie wil niet veel meer zeggen dan het volgen van een studie (cursus of opleiding) vanuit thuis. Een thuisstudie wordt ook vaak een thuiscursus of thuisopleiding genoemd. Daarnaast zijn er de begrippen afstandsonderwijs en schriftelijke opleiding. Thuisstudies zijn er voor o.a. taalcursussen, beroepscursussen, hobbycursussen, etc.

Er zijn veel misvattingen over thuisstudies en thuis studeren. Daarom zullen we wat verder ingaan op begrippen als zelfstudie en thuisstudies inclusief docent.

Een thuisstudie is niet altijd een zelfstudie

Bij een thuisstudie denken veel mensen aan thuis studeren en dan zit er geen docent bij je in de kamer. Dus, een thuisstudie is een zelfstudie. Niet dus. Een thuisstudie kun je ook volgen met de hulp van een docent. De begeleiding gaat alleen op afstand.

Begeleiding op afstand kan via e-mail, telefonisch of zelfs per post. Uw persoonlijke docent kunt u met behulp van deze communicatiemiddelen vragen stellen, huiswerk toezenden, etc.

Maar, een thuisstudie kan dus wel een zelfstudie zijn! Als u ervoor kiest om zonder de hulp van een docent in te schrijven voor een thuisstudie, dan spreken we over een zelfstudie. U ontvangt het lesmateriaal en daarmee studeert u.

Waar volg je een thuisstudie met docent of als zelfstudie?

Dat is makkelijk en overzichtelijk weer te geven. Er zijn 5 grote thuisstudie aanbieders: LOI, NTI, NHA, Laudius en Studieplan. Deze zijn als volgt in te delen:

LOI en NTI: Altijd studeren inclusief begeleiding van een docent.
NHA en Laudius: Hier kiest u uw gewenste studievorm. Zelfstudie, of met hulp van een docent.
Studieplan: Altijd een zelfstudie.

Wat zijn de voordelen van thuis studeren?

Het volgen van een thuisstudie heeft een aantal grote voordelen:

 1. U studeert waar u wilt
 2. U studeert wanneer u wilt
 3. Bij taalcursussen studeert u bijvoorbeeld met cd’s in uw auto (Reistijd = studietijd)
 4. Een thuisstudie volgen is een voordelig alternatief voor het volgen van klassikaal onderwijs

Waar uw wel rekening mee moet houden bij thuis studeren is uw eigen doorzettingsvermogen!

Kun je diploma’s halen met een thuisstudie?

Jazeker! Maar, de meeste thuisstudie aanbieders leiden je alleen op voor een examen. Let er dus op dat je na het volgen van de thuisstudie het examen aflegt bij een van de bevoegde instanties.

2 gedachten over “Wat is een thuisstudie?

 1. Soraya

  Is een thuisstudie alleen voor mensen die bijvoorbeeld werken of een gezin hebben? Of is het ook normaal om na de middelbare een thuisstudie te volgen?

  1. Wendy - Thuis-studeren.net Bericht auteur

   Hoi Soraya,

   Eigenlijk kan iedereen die het wil een thuisstudie volgen, ongeacht leeftijd. Maar voor sommige thuisstudies heb je bijvoorbeeld wel een bepaalde vooropleiding nodig. Wil je een taal leren, of bijvoorbeeld weten hoe je een website moet maken, dan zijn dat cursussen die je gewoon kunt volgen.

   Na de middelbare school een thuisstudie volgen is dus ook gewoon mogelijk. Ik denk dat je doelt op een MBO of HBO opleiding? Ga bij jezelf in ieder geval goed na of een thuisstudie geschikt voor je is. Een thuisstudie is aan de ene kant ideaal vanwege de vrijheden die het met zich mee brengt. Maar dat is ook meteen de valkuil. Om een thuisstudie succesvol af te ronden zul je over een flinke dosis zelfdiscipline en doorzettingsvermogen moeten beschikken!

   Veel succes!

   Groetjes,
   Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *